Stimuleren van zelfstandigheid

Zelfstandigheid is een van de belangrijkste eigenschappen die we kinderen mee kunnen geven, het geeft een gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde. Kinderen willen zich van nature ontwikkelen. Door kinderen leerervaringen aan te bieden, de ruimte en het vertrouwen te geven, zullen kinderen de kans grijpen om te ontdekken en te leren. Denk aan het aan- en uitkleden, opruimen, keuzes maken of elkaar helpen. Daarnaast delen we met de peuters ook verantwoordelijkheden en geven ze de vrijheid die ze helpt om zichzelf uit te dagen en te ontwikkelen.

Zelfstandig eten

Vanaf de dreumesgroep hebben de kinderen gezamenlijke eetmomenten, zoals tussendoortjes en de warme lunch. De kinderen zitten gezamenlijk aan een tafel op poefjes of krukjes, wat van nature leidt tot een rechtere houding. Ze leren hoe ze zelf een lepel of vork kunnen vasthouden en hoe ze uit een beker drinken. Doordat de kinderen gezamenlijk aan tafel zitten, biedt dit de mogelijkheid om van elkaar te leren en elkaar te helpen.

Kleding aantrekken

Ook het zoveel mogelijk zelfstandig aan- en uittrekken van kleding wordt gestimuleerd. Voor en na het slapen kleden de kinderen zich om, dit mogen ze waar ze kunnen zelfstandig doen. Gedurende de dag zijn we regelmatig buiten. Het aandoen van een jas en schoenen is daarom ook iets wat we regelmatig doen. We helpen de kinderen met het sluiten van ritssluitingen, knopen en klittenband op hun jassen en schoenen. Door dit elke dag meerdere keren te herhalen leren ze dit snel zelfstandig doen. We helpen ze natuurlijk graag waar het nog niet helemaal lukt.

Naar het toilet

Naar het toilet gaan is een belangrijk onderdeel van het ontwikkelen van zelfstandigheid bij jonge kinderen. Langzaam wordt het dragen van een luier afgebouwd en worden de kinderen aangemoedigd om naar de wc te gaan. Om dit te stimuleren krijgen de kinderen een sticker op hun plaskaart.

Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is een van de belangrijkste onderdelen van zelfstandig worden. Kinderen moeten het zelfvertrouwen hebben om dingen zelfstandig te kunnen doen. Bij Devi Kids helpen we ze graag bij het creëren van zelfvertrouwen om steeds zelfstandiger te worden. Door hen aan te moedigen en positief te bevestigen wanneer ze iets (zoveel mogelijk) zelfstandig doen, bouwen we aan hun zelfvertrouwen. We geloven in hun capaciteiten en staan klaar om te helpen en te ondersteunen, terwijl ze groeien en stappen zetten, in hun reis naar zelfstandigheid.

Delen:

Ook leuk om te lezen