Unieke elementen peutergroep

Unieke elementen peutergroep

Peuters groeien uit tot zelfstandige, sociale en veerkrachtige kleuters. Het is van groot belang om hen te stimuleren en begeleiden in hun eindeloze mogelijkheden.

Op sociaal en emotioneel vlak maken peuters enorme vorderingen. Ze verwerven nieuwe motorische vaardigheden, worden zindelijk en hun taalontwikkeling verloopt razendsnel. Geleidelijk groeit het besef dat peuters individuen zijn en ze beginnen een eigen identiteit te ontwikkelen. De wereld van een peuter breidt zich steeds verder uit. Als ze iets niet begrijpen, vullen ze het aan met hun eigen fantasie.

We leggen de focus op de natuurlijke voortgang van de ontwikkeling van het kind en creëren een vloeiende overgang naar de basisschool. We begeleiden peuters bij het leren en begrijpen van de wereld om hen heen en benadrukken hun eigen waarde daarin.

Stimuleren van zelfredzaamheid

Vanaf het moment dat kinderen naar de peutergroep gaan, nemen we ze een stap verder in het ontwikkelen van zelfredzaamheid. Dit omvat vaardigheden zoals het zelf aantrekken van jassen en schoenen, en zelf naar het toilet gaan tijdens de zindelijkheidstraining.

Het aanmoedigen en stimuleren van zelfvertrouwen is hierbij essentieel. We geven de kinderen het vertrouwen dat ze het zelf kunnen, maar als iets even niet lukt, zijn we er om te helpen

Luisteren naar de behoeftes
Naast vrij spelen bieden we ook gerichte activiteiten aan, waarbij we rekening houden met de behoeften van de kinderen en de dynamiek van de dag. Tijdens drukke periodes en maanden zullen we bijvoorbeeld eerder rustige activiteiten aanbieden om tegemoet te komen aan de situatie. Elk kind ontwikkelt zich op zijn/haar eigen(wijze) manier. We spelen hier op in door ieder kind te zien zoals het is!

Devi kids tuinieren

Inspelen op de belevingswereld

Op onze peutergroepen hechten we veel waarde aan het inspelen op de belevingswereld van de kinderen, waarbij hun levendige fantasie een belangrijke rol speelt. We streven ernaar om hun fantasiewereld te verbreden door middel van passende begeleiding en activiteiten rondom verschillende thema’s.

Er valt zoveel te ontdekken en de mogelijkheden zijn eindeloos!

Verdieping

Peuters zijn van nature fantasierijk en nieuwsgierig. Ze bevinden zich vaak in de “waarom”-fase, waarin ze alles willen weten en benieuwd zijn naar hoe de wereld werkt. Op de peutergroep spelen we hierop in door dieper in te gaan op verschillende thema’s, seizoenen en gebeurtenissen. Dit gebeurt zowel tijdens kringmomenten, activiteiten als tijdens vrij spel.

Delen:

Ook leuk om te lezen