Soorten kinderopvang

Kinderopvang is een verzamelnaam voor verschillende soorten opvang. We bespreken hier de meest voorkomende soorten opvang.

Verschillende vormen

Er zijn dus verschillende soorten kinderopvang en ook binnen Devi Kids bieden we zowel dagopvang als buitenschoolse opvang. De verschillen lees je hieronder:

Kinderdagverblijf (dagopvang)

Bij het kinderdagverblijf worden kinderen opgevangen in de leeftijd 0 tot 4 jaar. Er bestaan op het kinderdagverblijf  verschillende soorten groepen, namelijk horizontale- en verticale groepen. Op horizontale groepen zitten kinderen van dezelfde leeftijd. Zo heb je meerdere groepen: baby-, peuter- en dreumesgroepen. Hierin zit je kindje dus met leeftijdsgenoten in een groep. Bij verticale groepen zitten kinderen in een groep met verschillende leeftijden. Je kan zelf kiezen wat je het fijnst vindt voor je kindje en hierop een kinderdagverblijf uitkiezen. Bij Devi Kids hebben we horizontale groepen. Hierdoor geven we ieder kind de aandacht en uitdaging die het nodig heeft.

Buitenschoolse opvang

Onder de buitenschoolse opvang (BSO) vallen voor- en naschoolse opvang. De buitenschoolse opvang is voor kinderen van de leeftijd 4 tot 12 jaar. Voorschoolse opvang is opvang voordat school begint. Na de voorschoolse opvang gaan de kinderen naar school. Na school is er de mogelijkheid om naar de naschoolse opvang te gaan. Of de kinderen van school worden opgehaald door de BSO- medewerkers is afhankelijk per BSO. Onze BSO locatie is centraal gelegen ten opzichte van verschillende scholen, zoals de International School Breda, Petrus en Paulus, De Nuts en Motessori. De kinderen worden daarbij van school gehaald.

Gastouderopvang

Gastouderopvang is opvang bij een gastouder thuis of in je eigen huis. Deze vorm van opvang is kleinschalig, een gastouder mag namelijk maximaal 6 kinderen opvangen. Een gastouder kan je niet zomaar worden. Zo moet de opvanglocatie aan wettelijke eisen voldoen. Daarnaast heeft een gastouder net zoals medewerkers van een kinderopvang een geschikt diploma.

Peuteropvang

Ook peuteropvang is een specifiek soort kinderopvang. Deze opvang is voor kinderen van 2 tot 4 jaar. De opvang is helemaal gericht op de ontwikkeling van deze leeftijd. Peuteropvang kan een optie zijn voor als je kind niet naar het kinderdagverblijf gaat. Het kan een goede voorbereiding zijn voor de basisschool. Een kind leert hier onder andere sociale vaardigheden, welke handig zijn voor de overgang naar de basisschool.

Opvang aanvragen

Wanneer je een keuze hebt gemaakt tussen de verschillende soorten kinderopvang, kun je je gaan aanmelden. Hoe ver van tevoren moet je opvang aanvragen? Dit verschilt per opvangsoort en per opvang. Bij een kinderdagverblijf is het vaak goed om dit zo snel mogelijk te regelen. Het liefst al wanneer je in de eerste weken van je zwangerschap zit. Dit komt doordat kinderdagverblijven snel vol zitten.

Vaak voel je bij een bezoek aan de opvang of dit bij jou en je kind past. Vraag daarom gerust een rondleiding aan bij een opvang.   

Eerst een keertje kijken?

Vaak voel je bij een bezoek aan de opvang of dit bij jou en je kindje past. Vraag daarom altijd eerst een rondleiding aan bij de opvang. Bij Devi Kids ben je van harte welkom om een kijkje te nemen op onze locaties. Via onze website kun je vrijblijvend een rondleiding inplannen. We kijken ernaar uit en laten je graag de rust, natuur en warmte zien van de verschillende locaties!


Delen:

Ook leuk om te lezen

Bij sociaal-emotionele ontwikkeling gaat het om de ontwikkeling van het gevoelsleven en de persoonlijkheid, het leren omgaan met anderen en aanleren van sociale vaardigheden. Hierin is liefde de basis, het...
Zelfstandigheid is een van de belangrijkste eigenschappen die we kinderen mee kunnen geven, het geeft een gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde. Kinderen willen zich van nature ontwikkelen. Door kinderen leerervaringen...