Sociaal- emotionele ontwikkeling

Bij sociaal-emotionele ontwikkeling gaat het om de ontwikkeling van het gevoelsleven en de persoonlijkheid, het leren omgaan met anderen en aanleren van sociale vaardigheden. Hierin is liefde de basis, het met liefde kijken naar jezelf en de ander geeft een prachtige basis om dit gebied verder te ontwikkelen.   

Baby 

Bij een baby omvat de sociaal-emotionele ontwikkeling de reacties van je baby op de omgeving waarin hij leeft. Een geborgen omgeving geeft de baby de veiligheid om persoonlijkheid verder te ontwikkelen, dicht bij zichzelf blijvend. Denk hierbij aan de interactie zoals bewust lachen, vreugde uiten door bijvoorbeeld het maken van geluiden en verschillende gezichtsuitdrukkingen. Eigen gevoelens en die van anderen leren kennen en leren inleven in anderen.    

Dreumes   

In de dreumes leeftijd ligt de focus op het ontdekken van de wereld om zich heen, het leren kennen van eigen gevoelens en die van de anderen en het inleven hierin. Er worden in deze leeftijd ontzettend veel sociale vaardigheden aangeleerd zoals delen, op de beurt wachten, de ander helpen of de ander troosten.    

Door het imitatiespel wordt dit geoefend en daarom is het op deze leeftijd ook zo belangrijk dat wij als volwassenen het goede voorleven, dus laat de kinderen zien hoe je op een fijne manier met elkaar omgaat en elkaar respecteert.  

Peuter   

In de peuter leeftijd worden deze vaardigheden weer verder uitgewerkt. Je ziet in deze leeftijd ook dat de normen en waarden eigen gemaakt worden. Kinderen leren omgaan met sociale conflicten en gaan relaties aan in de vorm van vriendschappen. Dit is een erg belangrijke fase voor het opbouwen van zelfvertrouwen en weerbaarheid. Ook in deze leeftijd is het erg belangrijk om te laten zien hoe je op een fijn sociale manier met elkaar omgaat.      

Basis voor de toekomst 

Bij Devi Kids hechten we veel waarde aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van onze kinderen, van de baby’s tot peuters. We creëren een liefdevolle omgeving waarin ze emoties kunnen ontdekken, en leren omgaan met anderen. Samen creëren we een sterke basis voor hun toekomst. 
Delen:

Ook leuk om te lezen