Thema muziek

September wordt een muzikale maand. Deze maand staat in het teken van het thema muziek! Activiteiten die de  muzikale expressie stimuleren centraal. Muziek is niet alleen heel erg mooi, maar het draagt ook bij aan de sociale vaardigheden en heeft een positief effect op de intelligentie van het kind. Het dansen, stampen en klappen is goed voor de motoriek. Muziek maakt kinderen blij, brengt rust of biedt troost.

Regelmaat

Muziek is een mooie manier om te gebruiken bij overgangsmomenten. Bij het opruimen van het speelgoed zingen we een liedje. De kinderen herkennen het liedje en beginnen met opruimen. Voordat we gaan eten zingen we ‘smakelijk eten’, de kinderen zingen vrolijk mee waarnaar we met zijn alle gaan eten. Een liedje tijdens overgangsmomenten geeft de kinderen structuur en houvast.

Concentreren

Het kind luistert naar de muziek en leert geluiden en toonhoogten te onderscheiden. Door te luisteren naar de muziek leert een kind zich te concentreren. Muziek is ook goed voor het leren van woorden en het uitbreiden van de woordenschat. Dit heeft een positief effect op de spraakontwikkeling en taalvaardigheid.

Ontspannend

Muziek heeft een ontspannende werking. Een liedje voor het slapen heeft een rustgevend effect op het kind. Je kan zelf een liedje zingen of een liedje opzetten. Kies voor rustige muziek of speel bijvoorbeeld natuur geluiden af. Muziek zorgt ervoor dat het kindje ritme gaat herkennen, wat ook weer een positief effect heeft op de spraakontwikkeling en taalvaardigheid.

Muziek maken

Wil je thuis met je kind ook muziek gaan maken maar heb je geen muziek instrumenten? Kijk dan wat je in huis hebt en maak je eigen muziek instrument. Pak een leeg flesje en vul dit met kraaltjes, erwten of rijst. Draai de dop dicht en shaken maar! Of pak een pan en pollepels en maak je eigen drumstel. Met simpele huis-, tuin- en keukeninstrumenten maak je de leukste muziekinstrumenten. Speel de sterren van de hemel met jullie thuisconcert!

Vergeet niet om een leuke foto te delen met ons via Facebook of Instagram.

Delen:

Ook leuk om te lezen