Horizontale en verticale groepen op de kinderopvang

Wanneer je je voor het eerst gaat oriënteren naar een kinderopvang, zul je zien dat er verschillende termen voorbij komen. Zo ook horizontale en verticale groepen. We leggen je graag uit wat het verschil tussen beide soorten groepen is én wat voor soort groepen wij bij Devi Kids gebruiken.

 

Groepen op de kinderopvang

Een kinderopvang werkt met horizontale of verticale groepen. In horizontale groepen zitten kinderen van dezelfde leeftijd bij elkaar op de opvang. Zo kan je te maken hebben met twee groepen (een groep van 0 – 2 jaar en van 2 – 4 jaar) of drie groepen (een groep van 0 – 1,5 jaar, 1,5 – 2,5 jaar en 2,5 – 4 jaar: baby, dreumes en peuter). Bij verticale groepen op de kinderopvang worden kinderen van verschillende leeftijden bij elkaar geplaatst, bijvoorbeeld met één groep van 0 tot 4 jaar. De keuze voor een bepaalde groepsvorm hangt af van jouw eigen voorkeuren, maar ook van de behoeftes van je kindje. Onderstaand geven we je wat meer achtergrondinformatie over de twee soorten groepsvormen, zodat je een goede keuze kunt maken.

Horizontale groepen

Wanneer je ervoor kiest om je kindje aan te melden bij een opvang met een horizontale groep, zal hij of zij veel leeftijdsgenootjes leren kennen. Het voordeel hiervan is dat de kinderen op de groep vaak ongeveer even ver in hun ontwikkeling zijn. Bovendien kunnen activiteiten en materialen worden afgestemd op de behoeften van de kinderen. Ook de pedagogisch medewerkers kunnen zich specialiseren op de leeftijd van de kinderen.

Verticale groepen

Bij een verticale groep kan je kindje 3 tot 4 jaar lang op dezelfde groep zitten. Voordelen hiervan zijn dat kinderen langer bij elkaar zitten en eventuele broertjes en zusjes bij elkaar in de groep kunnen. Bovendien kunnen de jongere kindjes leren van de oudere kinderen op de groep, zowel in cognitieve als motorische en sociale ontwikkeling. Het is hierbij mogelijk dat je kindje niet met heel veel leeftijdsgenootjes in de groep zit. Er worden vaak activiteiten georganiseerd voor alle kindjes samen, waardoor deze minder gericht zijn op de specifieke leeftijd van je kindje.

 

Horizontale groepen bij Devi Kids

Bij Devi Kids hebben we op al onze locaties horizontale groepen. Kinderen zijn namelijk uniek en zo is ook hun ontwikkeling! Wij geloven dat horizontale groepen op de kinderopvang ervoor zorgen dat ieder kind de aandacht en uitdaging krijgt die het nodig heeft. Bovendien vinden wij het belangrijk dat ieder kind op de groep in zijn of haar eigen tempo ontwikkelt. Persoonlijke aandacht staat bij Devi Kids centraal.

 

Kom je eens langs?

Denk je dat jouw kindje goed past op een horizontale groep op de kinderopvang? Kom gerust eens kijken op één van onze locaties. Je bent van harte welkom voor een rondleiding. Toch nog vragen? Neem dan contact met ons op.

Delen:

Ook leuk om te lezen